Home  Artikler  Kort  Links  Om

   
 

Menu
Home
Op

Kas - en stille ferieby ved Tyrkiets sydvest-kyst

Rejsejournalen 18. oktober 2004 - fra rejse i oktober 2004

Havnen i Kas set fra helikopter landingspladsen nord for byenKas er en ferieby ved Tyrkiets sydvestlige Middelhavskyst med 8.000 faste indbyggere. I sommerhalvåret - og sæsonen strækker sig fra april til oktober - befolkes den charmerende ferieby af mange udenlandske og indenlandske turister. Stemningen er afslappet i byen og der er rent og pænt. 

Den centrale bydel omkring bytorvet med hyggelige butikker og restauranter er bilfri og der er ingen tvivl om at bystyret hæger om byens ry som et rart sted. Det er ligeledes nemt at finde et logi uden trafikstøj.

Nogle danske rejsebureauer - f.eks. Apollo og Tyrkiet Eksperten - tilbyder charter-ferie til Kas. Det er også muligt at få flyvebilletter til Dalaman lufthavnen og tage turen med bus via Fethie som ligger 50 km fra Dalaman og 100 km fra Kas.

Et lille udsnit af turbådene i havnenSelvom hovederhvervet i Kas er turisme er den ikke overrendt og endt som en turist-ghetto - som det ellers er sket med mange gode feriesteder.

Årsagen er måske, at Kas ikke har nogen god bystrand. Til gengæld er der rig mulighed for at tage på badetur med turbådene eller besøge den berømte Patara strand med den lokale dolmus og en times køretur.

Men - Kas er ikke en ferieby for familier med småbørn, der drømmer om at tumle rundt på en lavvandet sandstrand tæt ved hotellet. For svømmere er der rig mulighed for at bade fra klipperne. Badevandstemperaturen i oktober var ca. 24 grader i området - dog ikke alle steder ved Kas på grund af kilder, der udspringer ved kysten. Efter sigende rart i de varmeste somre. Lufttemperaturen midt i oktober var i dagtimerne ca. 27-30 grader og om natten ca. 18-20 grader.  

I Kas er mulighed for paragliding og mulighederne for dykning fås næppe bedre.

Lokal fisker lige uden for havnenKas har tidligere været en fiskerby, men pladsen på havnen optages nu mest af tur- og charterbåde.

Udvalget af både gode hoteller og billige pensionater er stort. I byens sydlige del ligger turisthotellerne til charter turisterne og i den nordlige del pensionaterne til rygsæk-turisterne - som rejser på egen hånd. Visse af de mere ydmyge pensionater har tagterrasser der overgår luksushotellerne.

At rejse på egen hånd er let i Tyrkiet, som uden tvivl har et af verdens bedste og billigste kollektive bus-systemer.

Dolmus'er og mindre busser klarer den lokale transport og større luksusbusser den regionale og nationale bustransport. Tempoet der køres med på de snoede bjergveje er forudsigeligt højt som i resten af middelhavslandene.

Det lokale fredags marked i KasHver fredag holdes marked i byen hvor bønderne fra området sælger frugt og grønt til de lokale beboere og restauranter. Her købes i sække og store poser så selv et storindkøb i Netto blegner. I "afdelingen for isenkram" sælges værktøj, hakker, økser, plastmåtter og alskens gode ting til husholdningen. Tøj - herunder ægte anatolske kopier af samtlige mærkevarer - sælges til både turister og lokale. 

Der er turistbureauer på hvert et gadehjørne i det centrale Kas. Herfra arrangeres bus- og bådture med eller uden guide. Mange af turene kan iøvrigt også købes som en rejs selv tur på busstationen - følgelig til meget lavere priser. Af udflugtsmål fra Kas skal nævnes Patara stranden, den antikke ruin Xanthos, den sunkne by ved Kekova og Kale borgen samt det antikke teater i Mira. Endelig er en udflugt til Saklikent kløften et tilbud til de adrætte. Størst fornøjelse af turen til kløften har man med guide, som kan vise og hjælpe med, at forcere forhindringerne.

Billeder fra Kas

Udsigt over Kas fra det antikke teater nord for byen   Det antikke græske teater i Kas

Kas & Carry - en lokal tæppehandler   Yahya Solak, lokal tæppe og kelim reparatør

Malerisk turbåd fra havnen i Kas   Gaden op til turist-hotellerne

Udsnit af byens torv - der uanset motorcyklerne er absolut bil-frit   

 

 

       [ Kas ] Kappadokien ] Æblethe ] Web artikler ]   Opdateret: 
Google
 
Web www.rejsejournalen.dk
Medlems login